Talvi yllätti taas omakotiasujan. Pitkin kesää ja syksyä on ollut aika-ajoin mielessä, että tallin nosto-oven eristyksille pitäisi tehdä jotain. Pakkasten ja lumisateiden saapuessa en luonnollisestikaan ollut tehnyt asian eteen kuitenkaan yhtään mitään.
Visiitti rautakauppaan (ei siihen naapuripitäjän kalliiseen vaan toisen pitäjän palvelevaan ja edulliseen) ja matkaan tarttui mm. 7 metriä kulmarautaa ja 3 metriä putkea. Kulmarauta on toiseen projektiin, mutta 22/27 painevesiputki sai uuden elämän verhotankona.
Tanko pitää tietty ripustaa johonkin, ja rullaverhon kysessä ollessa olisi ihan suotavaa, että verhotanko pääsee pyörimään. Nurkista löytyi 3D-printteriprojektin jäljiltä jotain rullaluistimen tms laakereita joiden pohjalta lähdin kannaketta kehittelemään.
Ensimmäinen revisio olisi teoriassa ollut jopa ihan toimiva, mutta sopivan ripustuksen rakentaminen tuollaiselle on hieman isotöinen ja jossain määrin tympeä tehdä. Aikani kun mietin ratkaisua niin sellainen tipahtikin pikaviestimestä käsiin.
Naapurissa oli joutilaana vähän isomman kaliberin laakereita. Hankittu putkikin jäi pieneksi, mutta koska mitään ei passaa heittää pois niin metallinpalasia sisältävästä laatikosta löytyi n. 30 sentin pätkä aika lähelle olevaa putkea joka vieläpä istui varsinaisen verhotangon päälle oikein mukavasti. Mittanauha kouraan ja vahvikkeet migillä kiinni.
Sitten takaisin verhokannakkeiden kiehtovaan maailmaan. Erilaisia vaihtoehtoja tuli pyöriteltyä useampaakin, mutta loppupelissä yksinkertainen oli jälleen kerran kaunista. Jonkinlaiset mitat lattaraudan palaseen ja mutka pylväsporassa:
Sen jälkeen rälläkkä kouraan ja katkaisulaikalla reikien väli auki
Hieman viimeistelyä hiomalaikalla ja pätkä migisaumaa
Lopuksi kulmaraudasta kymmensenttinen pätkä irti, muutama reikä ruuveja varten ja seinälle.
Kiinnikkeen taakse pätkä kakkosnelosta, kakkosnelonen ensin seinään muutamalla 5×120 ruuvilla ja kulmarauta edelleen lankunpätkään parilla täkkipultilla. En kokeillut leukoja vetää, mutta kyllä tuo tuntuu jonkinverran painoa kestävän.
Sitten itse verhotangon kimppuun. Verhokankaaksi valikoitui kestopeite lähinnä halvan hinnan johdosta. Tuota on huono ommella ja toisaalta edelleen tehdään rullaverhoa, joten olisi ihan suotavaa että verhokangas on kiinni tangossa.
Nakkasin putken kulmaraudan sisälle ja käytin kulmarautaa viivottimena. Maalitussilla rantu kylkeen, rullamitalla merkit puolen metrin välein ja akkupora laulamaan.
Reikiin pyöräytin sitten M6 tapilla vielä kierteet. Ainevahvuus tuossa putkessa on sen 2.5 milliä, joten mitään maailman lujimpia kierteitä tuohon ei saa, mutta tuossa käytössä riittävät oikein hyvin kunhan ei aivan rystyset valkoisina kiristä pressua kiinni.
Sitten tanko seinälle ja pressu kiinni
Oven koko on n. 2,5 x 2,5 metriä, joten pressu on luonnollisesti 3×5. Hetki hikoilua katonrajassa kuitenkin tuotti tulosta. Pressu roikkuu aika hyvin suorassa, ylimääräiset tuli leikeltyä vähän ronskilla kädellä pois, mutta sitä ehtii siistiä sitten joskus.
Lopputulos on kuvan mukainen. Koko kupletin juoni on siis, että pressu jättää kylmän nosto-oven ja lämpimän talli-ilman väliin ilmataskun jonka myötä lämpöhäviö pienenee. Projektin jälkimainingeissa pakkasetkin tietty hellittivät, joten sen kummemmin vertailukelpoisia lämpötiloja ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla.
Toissatalvena pidin kuitenkin vähän vastaavantyyppistä viritystä ovessa (vissiin tässä blogissakin on joku juttu aiheesta) ja silloin tuli todettua että ohutkin pressu eristää melkoisesti, kunhan välissä on ilmatasku. Tyhjiö olisi tietty vielä parempi eriste, mutta se on teknisesti vähän haastavampi. Tuo aikaisempi viritys oli kuitenkin ruuveilla puolikiinteästi paikoillaan, joten käyttömukavuus ei ollut ihan paras mahdollinen.
Tässäkohtaa ollaan tilanteessa, että pressun saa (ainakin teoriassa) nostettua ylös ihan nätisti, mutta nostonaru virityksestä vielä puuttuu. Ylimääräisiä leikellessä kun tuli jätettyä vähän turhan reilu särkemisvara, niin kuvassa vasen reuna rullautuu merkittävästi paksummaksi kuin oikea (koska tavaraa on enemmän) ja koko komeus nousee vinossa. Pienen hienosäädön jälkeen tuon pitäisi kuitenkin toimia ihan samaan tapaan kuin sisätilojen pimennysverhot, narusta kiinni ja pari nykäisyä.