Arkistot kuukauden mukaan: kesäkuu 2014

Pihapuuhia ja kasvihuonehommia

Aavistuksen verran lämpöisemmät kelit ovat innostaneet pihan tonkimiseen astetta enemmän. Kasvimaan kupeeseen on tullut kärrättyä jokunen kärry joutomaata ja muutamia kiviä on taas kaiveltu ylös. Suurena tavoitteena himpun verran tasaisempi piha.

Pientä kasvojenkohotusta on tullut annettua parille kukkapenkille. Kassellaan sitten syksyllä tai ensi keväänä, että jäävätkö kukkapenkit nykyisille paikoilleen. Pienempi saattaa kyllä saada lähdön… Pari ennen ja jälkeen kuvaa näistä pikaparanteluista tässä.DSC_0293imageimageimage

Kasvihuoneen kasvatit näyttävät jäävän eloon. Ovat jopa kasvaneetkin. Ja pari tomaatinraakiletta on yhteen varteen ilmestynyt. Kovin hidasta on, mutta josko ne kelit nyt lämpenevät, niin ehtisivät satoa kasvatukset tuottamaan. image imageViikko sitten kylvin sinne hernettä mattimyöhäisenä ja pihan yrttilaatikkoon on yrttejä esikasvatuksessa. Herne on lähtenyt vauhdilla kohti korkeuksia, mutta saattaahan se olla, että olisi kannattanut ostella jo valmiiksi kasvatetut yrtit, niin olisi niistä jotakin iloakin tälle kesälle. Mutta mitäs kivaa siinä nyt olisi? Eipä nuo tuolla ulkosalla sen häävimmin olisi kasvaneet. image imageMuutaman mansikantaimenkin hain malliksi kasvamaan, jospa muksut saisivat kertaalleen edes oman maan mansikan…

imageIllan päälle pitänee kuvata kunnolla valmistunutta käsityöprojektia ja kirjoitella siitä sitten oma tarinansa.

 

Kasvimaan talo

Kuten tuo parempi puolisko jo ehti mainostamaan (se on muuten ehtinyt kirjoittamaan muutenkin paljon enemmän kuin minä) niin kasvihuone tuli näpättyä läjään. Pahemmin ei kameraa taaskaan tullut tehdessä heilutettua, tuota kun tuli lähinnä tehtyä eikä mietittyä, saati sitten kuvattua välivaiheita. Jotain kuitenkin tarttui kamerankin rullaan, joten tälläkertaa ohjelmassa on kevyt rakennusprojekti oikein kuvien kera.

Kasvihuoneen malli tuli apinoitua suoraan kaverin tekemästä mökistä, hyvin tuntuu toimivan. Ensitöiksi otetaan ja pistetään kaappasahaan kulmaksi 22.5 astetta. Tämän jälkeen ruuvataan saha kiinni lautaan ja pistetään stoppari 102 sentin päähän terästä. Tehdään runkovärkistä 16 palasta, siirretään stoppari mittaan 165 senttiä ja tehdään 16 pätkää lisää. Mitat tuli mallattua lähinnä silmällä ja soviteltua kulmia yms, mutta korkeutta kyhäelmällä on harjan kohdalta jotain vähän päälle 2 metriä, leveyttä suunnilleen saman verran ja mittaa 4.5 metriä, eli ihan sopivasti.

Sitten kun runkopalat on tehty niin ne lyödään kiinni toisiinsa. N. 15 senttisiä vanerisoiroja, hakasnaulain ja muutama tunti askartelua niin tallinovesta sai kannella kehikoita ulos. Hakasia kannattaa käyttää enemmän kuin vähemmän, ne kun ei maksa paljon mitään. Arveltu määrä on luokkaa 40 hakasta per vanerinpala, luulisi pysyvän.

DSC_0186Sen jälkeen pihalle muutama kakkosnelonen kivien varaan ja muutama lauta pitämään kyhäelmää läjässä. Kehikkoa läjätessä komeus näytti senverran rujolta että päätin hyötykäyttää tallinnurkassa lojuneen maalipänikän loput vielä projektiin.

DSC_0215Kokoonpano aloitettiin päätykehikoista. Sitten ristimitta kohdalleen, yläjuoksu naulaimella kiinni ja sen jälkeen ylä- ja alajuoksuihin merkit 60 sentin välein. Loput kehikot tuli paukaistua paikoilleen sen suurempia mittomatta, mitä nyt vatupassia tuli välillä näytettyä. Talkoolaisia kun kerrankin oli paikalla niin hommassa ei erityisen kauaa tarvinnut arpoa, kehikko paikoilleen ja naulain laulamaan.

DSC_0253Sitten kun kehikko oli läjässä niin pohjalle ensin kasvimaaharsoa (sitä semmoista, jota yleensä pistetään pakkassuojaksi potulle ja sunmuulle) ja siihen päälle 2 karvalautaa pystyyn. Kehikot tehtiin siis tallin puolella valmiiksi palasiksi jotka sai vain nostaa paikoilleen. Asennuskohteessa sitten päädyt naulaimella kiinni ja koko komeus kiinni kasvihuoneen runkoon muutamalla ruuvilla.

DSC_0254

Sisäpuolelle laatikoita napsuteltiin soirot AIV-muovista, josko ne kestäisivät vähän pidempään käyttökelpoisena.

DSC_0269

Sisustan rakentaminen alkoi olla kutakuinkin valmiina. Tässä kohtaa runkopuut tuli vielä paukuteltua kiinni isänmaahan parilla n. puolen metrin harjateräksellä. Eipähän syysmyrsky nosta koko komeutta naapuriin asti.

DSC_0270Tämän jälkeen sitten muovia pintaan. Tälläkertaa materiaaliksi valikoitui ihan normaali rakennusmuovi, lähinnä siksi että se on noin 3 kertaa edullisempaa kuin varsinainen kasvihuonemuovi. Toki kestävyyskin on sitten ihan toista luokkaa, mutta nyt rakennettiinkin tällainen harjoittelumalli, tehdään sitten seuraavasta revisiosta pariakin pykälää parempi ja monipuolisempi sikäli kun homma vielä tuon mökin elinajan yli kiinnostaa.

DSC_0272Muovi napsittiin kiinni ensin ihan normaalilla rakennusnitojalla ja sen jälkeen vielä rimoilla. Katon kohdalta rimat tuli napsittua jokaiseen väliin, seinille lähinnä nurkkiin ja keskelle. Muovin taitekohtiin leikkelin solumuovista soirot estämään repeilyä, josko se parantaisi elinikäodotetta edes jonkin verran.

DSC_0273Seuraava vaihe olikin sitten ottaa peräkärry auton perään ja ostaa täytettä laatikoihin. Ihan hervottoman kallista tavaraa tuo turve ja multa ei onneksi ole, laatikoiden täyttöön meni viitisenkymppiä.

DSC_0275Rouva hoiti kalustamisen ja istuttelut, minulle jäi askareeksi tehdä mökkiin ovi ja aukaistava ikkuna. Nämä tuli tehtyä samaan malliin kuin rungotkin, eli kakkoskakkosesta sopivia palasia, hakasnaulaimella ja vanerinpalasilla kehikko läjään, maalia pintaan ja muovit kiinni. Työkalupakista löytyi soppelisti saranatkin projektiin, eli ei muutakuin ovi hollille ja akkuporalla saranat kiinni.

DSC_0277Kastelujärjestelmäkin tuli samalla kyhättyä, vaikkei tuon kokoista tilaa toki ihan kastelukannullakaan kovin kauaa läärää. Kasvatuslaatikoihin laitettiin sadetusletkua, reiät alaspäin, jolloin multa ainakin teorian tasolla kastuu läpiasti. Samaista letkua jäi kohtuu nätti pätkä, se päätyi kattoon sadettamaan kasvatuksia ylhäältä päin. Paikallisesta romuonnelasta kourallinen erilaisia liittimiä ja nyt ovenpielessä on Y-haara letkuille, eli kun vesiletkun kytkee kiinni niin vesi alkaa virrata sekä multaan että roiskumaan katosta lähinnä pitkin seiniä. Olisin mielelläni ottanut säädettävän haarapalan, mutta sellaisia ei tälläkertaa ollut tarjolla. Säädöllä olisi saanut katon sadetuksen säädettyä vähän maltillisemmalle tasolle, jolloin vesi olisi päätynyt tarkemmin haluttuun kohteeseen, mutta kaikkea ei näköjään voi saada.

Rakentaessa, kasvatuksia ihmetellessä ja muutenkin kasvihuoneen fengshuita miettiessä tuli samalla pohdittua karkeat raamit seuraavan kasvihuoneen rakentamiseksi, mutta raapustellaan niistä sitten myöhemmin aikakirjoihin. Hakasnaulain lunasti tiensä vakituiseen työkaluvalikoimaan, oli tuo kehikoiden läjääminen niin paljon nätimpää verraten naulauslevyihin tai johonkin muuhun hupatukseen. Samalla tuli todettua, että tuo oma kaappasaha on ihan auttamattoman pieni heti kun tarvitsee katkaista mitään kakkoskakkosta isompaa tai leveämpää. Merkittävästi parempi kampe kuitenkin maksaa sen vähintään 300 rahaa, joten eiköhän tuolla nyt toistaiseksi pärjää.

 

 

 

 

Väliaikakatsaus kasvimaalle

Juhannus alkaa olla taputeltu. Meidän juhannus koostui ystävistä, grillailusta, saunomisesta, pihahommista ja ystävien kanalan rakennusprojektista. Ruokaa on ollut yltäkylläisesti tarjolla ja sen nahoissaan taas tuntee, joten uusi elämä alkaa siis jälleen kerran huomenna ;)

Pitaleivät, pulled pork ja texmex -voileipäkakku onnistuivat erinomaisesti, taatusti tulee tehtyä toistekin!imageimageimage

Kasvihuoneen viereen askarteli isäntä pari kukka-/yrttilaatikkoa ja raparperille oman kehikon. Toiseen laatikkoon istuttelin kesäkukkia ja toiseen tulee sitten yrttejä jotka vielä ovat kasvihuoneen puolella esikasvatuksessa. Kylmät kelit eivät oikein edistä tätä kasvatustouhua, mutta josko kesää olisi vielä jäljellä…

Kasvihuoneen puolellakin siinä mielessä positiivista edistystä tapahtunut, että toistaiseksi ainakin on suurin osa kasveista hengissä. Ehkä jopa hieman kasvaneetkin. Taidan kuitenkin tulevalla viikolla vierailla jollakin puutarhaosastolla hakemassa pientä täydennystä..

image

Juhannuksen kunniaksi saatiin kasvimaaltakin jo ensimmäisiä tuotoksia ruokapöytään asti. Salaatti on keleistä huolimatta kerennyt kasvaa jo syötävään kokoon. Nappasin salaatinlehtien lisäksi muutaman katkenneen sipulinvarrenkin antamaan makua juhannussalaatille. Hyvää oli sekin.

Rikkaruohojen seasta löytyi mukavalla alulla olevia porkkanansirkkoja. Myös tilli sekä persilja sieltä koettavat kohottautua korkeuksia kohti. Pienenpieni perunapenkki puolestaan rehottaa lupaavasti, sekään ei ole onneksi tykännyt kylmästä huonoa. Jospa se tästä!image image image image

Voi voi ja lämmin leipä


imageKylmät kesäkelit ovat olleet toisaalta varsin mukavia, sillä on voinut hyvällä syyllä lämmitellä uunia ja leipoa sekä kokkailla patasapuskaa. Tänään onkin sitten ruisleipä tuoksunut torpassa, sillä pitihän se taikina eilen taas laitella pöhisemään. Itse taikina ja sen tekeminen alkaa hiljalleen sujua ja mukavan hapanta rupeaa olemaan. Paistamisen kanssa menee vielä epävarmemmissa tunnelmissa, kun leivinuunissa ei vielä lämpömittaria ole. Mutta näppituntumalla ja infrapunalämpömittarin (juu, isännän leikkikaluja) avulla tulee vallan mainiota leipää.

Vähän sitten vahingossa tuli tehtyä myös ruissipsejä, kun reikäleipiä tehdessä tuli nuita pikku nappeja. Paistuessaan pullistuivat palloiksi, lämpöisenä halkaisin ja takaisin uuniin hetkeksi kuivahtamaan. Mitä ilmeisemmin maistuivat, sillä hyvin oli kippo tyhjentynyt sillä aikaa, kun olin tuulettamassa tunteita lenkkipolulla.

image

Huomenna sitten valmistellaan juhannusherkkuja. Perjantaina on tarkoitus mennä ystäväperheen luo juhannuksen viettoon. Luvassa taas hyvää ruokaa (paljon), parasta seuraa ja kaikenlaista puuhastelua. Omalla valmistelulistalla on ainakin texmexkakku, pitaleivät sekä pulled pork. Sitä odotellessa :)

image

Kasvihuone yhdessä yössä

..tai ainakin melkein. Viikonlopun aikana semmoinen meidän pihalle ilmestyi. Toinen puolisko sen apukäsien kanssa nikkaroi ja minä olen nyt alkuviikon laittanut sisustaa kuntoon kasvatuksille. Keskimmäinen lapsukainen totesi, että se on kasvimaan koti. Ja niinhän se kyllä on. Pohjalle kärräilin ensin muutaman kärryllisen hiekkapitoista joutomaata, jota sattumoisin pihan perällä vielä jonkinlainen kasa on jäljellä. Hiekan päälle reilummasti puutarhaturvetta. Tähän väliin tulikin sitten pätkä kasteluletkua, mutta tuo isäntä kertokoon kastelujärjestelmästä sitten tarkemmin. Turpeen päälle vielä kerros multaa ja sitten saikin kasvit muuttaa sisälle. Tomaattia, kurkkua, paprikaa…DSC_0271 DSC_0273 DSC_0277 DSC_0280 WP_000669Aamulla sitten pihalla ihmetellessä iski visio kasvihuoneen ulkopuolen suhteen. Vesiletkun kanssa häärätessä tuo edusta on nimittäin kohtuu joutuin aika mutainen paikka. Pihan perukoilla lojui vielä läjä kaikenkuntoisia puulaattoja (joita sinne sisälle käytävällekin laitettiin) sekä iso läjä pihakiviä. Hetki vasaran kanssa ja läjä laattoja oli taas käyttökunnossa sen jälkeen kivet kottikärryn kyytiin ja palapeliä pelaamaan pariksi tunniksi. WP_000652 WP_000657Nyt on ulkopuolella mukavan näköinen seinustan vierus, johon voi lykätä vielä kukkapurkkia ynnä muuta mukavaa. DSC_0286Kasvimaallakin on kovasti jo eloa, huomenna taitaa olla kitkemispäivä. Porkkana, tilli, sipuli, salaatti ja perunat jo mukavalla alulla. DSC_0289Kasvimaan läheisyydestä löytyy viisi marjapuskaakin (tosin tuossa metsän puolella niitä on enemmän ja vähemmän lisää). Kaksi karviaista, yksi punaherukka ja kaksi mustaherukkaa. Ja marjat ovat jo nyt todella isolla raakileella! Pitänee ruveta kehittelemään pensaille suojaa, sillä rastaita tuosta lähimetsästä löytyy ja paljon. Haluaisin kuitenkin ihan itelle nuo marjat tuolta puskista keräillä.DSC_0290 DSC_0291 DSC_0292Kaikinpuolin vallan mukavalla mallilla on tämä kotipuutarhan tilanne. Toivottavasti satoa saadaan edes vähän.. :)

Kesä tuli

Ja tulikin niin äkkiä, ettei ehtinyt kissaa sanoa. Ja siitä johtuen metsäpalstan raivauskin jäi tauolle. Toukokuun lopulla oli vielä täysi tohina päällä sen kanssa, kesäkuun ensimmäisinä päivinä sai todeta, että viimeiset risukasat poltetaan ja sen jälkeen odotellaankin syksyä. Sen verran äkkiä tiheä aluskasvillisuus otti vallan. Mutta tyytyväinen saa olla siihen mitä ehti tekemään. Syksylle ei enää ihan mahdottomasti risuja jäänyt siivottavaksi.WP_000561 WP_000562 WP_000563Tänään tuo metsä näyttääkin sitten jo tältä. Ihan mukavan kokoinen läntti on jo pihakäytösä, mansikkamaata suunnitellaan sitten loppukesästä tuolle ”uudelle puolelle”.DSC_0299 DSC_0300Pihalla on muutenkin jo ihan kesä! Kukkapenkit kukoistaa ja puskat kukkii. Viikonloppuna saatiin siskon toimesta luumupuukin joukon jatkeeksi. DSC_0293 DSC_0294 DSC_0295 DSC_0296 WP_000668Yksi iso tuomikin pihalla on, kaunista katseltavaa täydessä kukassa. Ja se tuoksu toi kyllä lapsuuden mummolan mieleen, siellä oli aikoinaan suuret tuomet pellon laidalla.WP_000567

Elo on yhtä juhlaa!

Ainakin siitä kakun määrästä päätellen, mitä viime aikoina on tullut nautittua. Kuten viimeisimpien jorinoiden päätteeksi tuli todettua, kesä alkoi juhlavasti. Ja siinäpä se aika onkin vierähtänyt, leipoen ja juhlien ja tottakai pihalla möyrien, mutta siitä lisää sitten myöhemmin. Aloitetaan tästä makeammasta puolesta.

Miehen nuorimmainen sisko sai painaa valkolakin tänä keväänä päähänsä ja niitä kemuja tuli sitten avustettua leipoen ja kakkuja urakoiden. Lisäksi samaan syssyyn esikko täytti jo huimat 6v, joten synttäreitä tietysti asiaan kuuluvalla hartaudella pariin otteeseen juhlittiin. Näihinkin kemuihin tuli, ylläri pylläri, leivottua vähän ja kakkuja väännettyä. Tai paremminkin voisi todeta, että tuli näperreltyä iltapuhteina jos jonkinlaista koristetta rinsessakakun päälle.

Mutta molempia juhlia varten tein karjalanpiirakoita, kaikkinensa taisi niitä tulla himpun päälle 200kpl väkerreltyä. WP_000586YO-juhliin sitten tein niitä kakkuja. Juustokakkua ja voileipäkakut (kasvis, liha sekä gluteeniton) olivat minun kontolla. Kaikkiaan siis 10 kakkua. Ja kyllä, niitä jäi yli ;)

DSC_0005Esikon synttärikakkuja tuli tehtyä kaksi. Yksi viralliselle päivälle ja toinen viikonlopulle, kun kauempaa tulevat sukulaiset pääsivät paikalle.

DSC_0050 DSC_0160Synttäreillä tuli tarjottua myös raparperipiirakka, joka on kyllä alkukesän ehdoton herkku!WP_000595Mutta on sitä ollu aikaa vähän käsitöillekin. Kaverin tyttöselle tein kesähatun ja tuli sen verran ihana, että taitaa muutama muukin vielä valmistua kesän mittaan. Lisäki pikkuhiljaa valmistuu eräs isompi työ, josta en vielä muuta hiisku, kuin että ikään ei oo vielä vastaavaa tullut tehtyä. Jospa sen kehtaa päälleen vielä laittaa.. ;) Aiemmin tuli jämälangoista tehtyä juhannusruusun ohjeella villa/mohairmatto joka ei paikkaansa oikein löytänyt. Isosisko tuumasi, jotta hän voi paikan sille keksiä, joten vei mukanaan :)DSC_0259 DSC_0284

 

Piha- ja muita askareita

Kaikenlaista on taas tullut touhuttua sitten viimekerran. Edellisistä jorinoista onkin jo näköjään liki kuukausi, mutta parempi varmaan myöhään kuin ei silloinkaan. Aika on mennyt taas enemmän tehdessä kuin kertoessa tekemisistä. Kuukauteen on kuitenkin mahtunut kaikenlaista.

Vintin lattia sai lopultakin viimeiset verkot, seuraava steppi talon sisäprojekteissa olisi sitten vedellä lämmityskaapeli paikoilleen. Tämä tosin tarvitsee vähän normaalia tarkempaa suunnittelua, puolentoistasadan narua ei viitsi ylimääräisiä veivata.

Pihalla sitten on tapahtunut senkin edestä. Nurmikonleikkuun makuun on päästy täälläkin ja sammalmatto poistuu tontilta hyvää kyytiä. Nurmikkoa on saanut paikkailla enemmän ja vähemmän, mutta pääsääntöisesti nurmimatto on ihan hyvällä mallilla. Paikallisesta marketista ei oikein mitään lompakkoystävällistä lannoitetta löytynyt, mutta visiitti lankomiehelle ratkaisi sen ongelman. Siellä kun oli sopivasti päässyt säkillinen salpietaria kastumaan, niin sehän ei enää kylvökoneisiin kelpaa. Nurmikkolannoitteeksi se sensijaan kelpaa oikeinkin mainiosti. Muutama kilo tavaraa pitkin pihaa ja voimaton nurmikko näyttää paikoin jo todella hyvältä.

Metsän raivausurakka alkaa tältä kesältä olla nipussa. Oksia ja muuta on tullut varovaisen arvion mukaan polteltua nuotiossa viikon päivät. Tuhkaa on hyödynnetty pihaistutusten, marjapensaiden ja nurmikon paikkausten kanssa. Aluskasvillisuus alkaa kuitenkin olla senverran tukevaa ettei loppuja roskia nyt enää saa millään järkevällä työmäärällä nostettua. Risuja polttaessa on tosin käynyt mielessä, että jos omistaisi vähän järeämmän oksasilppurin niin nuo moskat voisi päästää pienemmäksi silpuksi ja hyödyntää metsäpalan tasoittamiseen. Ihan kaupasta normaalikuolevaisen budjetilla ostettavat silppurit eivät tuollaista määrää kuitenkaan todennäköisesti kestä, niin jotain DIY-ratkaisua joutunee tuohonkin miettimään.

Parempi puolisko on istutellut pensaita pitkin pihoja ja nyt edellisenä viikonloppuna valikoima lisääntyi vielä luumupuulla. Kertokoot rouva itse tekemisistään tarkemmin, minä en ole enää edes ihan kartalla että mitä risuja missäkin kohtaa pihoja nousee. Senverran tuli tonttia kierreltyä että marjapensaat ovat vallanneet alaa vähän sieltä ja täältä ja takapihan puolella on varsin kattava valikoima mm. pihlajaa siirreltäväksi paremmille kasvupaikoille.

Kasvimaalla nousee rikkaruohojen lisäksi perunaa ja sipulia oikeinkin iloisesti. Porkkanat ja mitkälie muut kylvökset odotuttavat vielä tuloksia, mutta ihan selkeästi sieltä elämää löytyy. Viikonlopun pikaprojektina tuli sitten rääpäistyä pystyyn kasvihuone. Pientä säätöä tuo huone vielä tarvitsee, naputtelen rakennelmasta ihan erikseen postauksen kunhan saan kameran tyhjättyä ja rakennelman valmiiksi asti. Yksi ikkuna vielä puuttuu ja ovi kaipaa pientä sovittelua.

Yksi isompi siivousprojekti tuli tehtyä nippanappa ennen esikoisen synttäreitä. Otin ja pesin rännit suunnilleen tyhjäksi. Rännien asennus on tällähetkellä kutakuinkin päin persettä, ne kun on asennettu joskus aikanaan huopakaton tasalle. Nykyisellään huopakaton päällä on rimat ja rimojen päällä peltiä, joten rännit ovat sitten 2 senttiä liian lähellä seinää ja 3 senttiä liian alhaalla. Lisäksi kaato on vielä vähän sinnepäin, joten jokainen kouru oli liki puolillaan lehtiä, neulasia ja muuta sontaa. Parhaimmillaan sai ihmetellä ettei kompostoituneessa moskassa näkynyt kastematoja. Vesiletku, painepesuri, tikkaat ja muut tykötarpeet aseistuksena homma oli illassa tehty. Lisäksi kattoa tuli kuurattua samalla kun painepesuri oli käsillä, peltiin on tarttunut paikoin jäkälää ihan kohtuullisia määriä. Ihan kaikkea ei päässyt pesemään, katossa kun on kallistusta senverran ettei ilman nostokoria tai valjaita tohdi kovin pitkälle harjalta laskeutua.

Muuten homma on mennyt pihan siivoilussa ja polttopuiden tehossa töiden ohella. Kuvamateriaali on vielä kamerassa, suolletaan sitä sitten ensikerralla.